Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Mkb’ers gevangen in eigen bedrijf door transitievergoeding

Geplaatst op: 28-08-2019, 10:18:33

Tegen wil en dank je winkel openhouden omdat je financieel niet in staat bent te stoppen. Dat is het lot van tientallen mkb’ers. Bij sluiting moeten ze hun personeel een vergoeding betalen en dat is vaak geen haalbare kaart. Ze zitten gevangen in hun eigen bedrijf.

Ondernemers die willen stoppen vanwege het naderende pensioen of een slechte gezondheid kunnen niet zomaar de deuren sluiten. Het probleem zit hem in de zogenoemde transitievergoeding: een geldbedrag dat aan werknemers moet worden betaald als het dienstverband op initiatief van de werkgever wordt beëindigd. De hoogte is afhankelijk van het maandsalaris en het aantal dienstjaren en loopt al gauw in de tienduizenden euro’s.

Die bedragen moeten ook betaald worden door een ondernemer die zijn mensen wil ontslaan omdat hij vanwege zijn gezondheid of hoge leeftijd met het bedrijf wil stoppen. Kleine ondernemers die meerdere werknemers in dienst hebben, kunnen dit vaak niet.

„Ik heb daar geen buffers meer voor, die zijn verteerd in de crisis”, vertelt een mode-ondernemer uit het zuiden van het land. Ondernemers willen hun verhaal alleen anoniem doen, omdat niet iedereen hoeft te weten dat ze eigenlijk van hun bedrijf af willen.

Marco Maasse van de VBW (Vereniging Bloemist Winkeliers) kent diverse leden die met het probleem zitten. Een kant-en-klare oplossing heeft hij niet. „Wij proberen leden vooral te helpen met het vinden van een opvolger.”

’Dit kost tonnen’

„Ik kan geen kant op”, zegt de mode-ondernemer, die tientallen mensen in dienst heeft. „Het kost mij tonnen om hen allemaal een vergoeding te betalen. Nu ben ik als bijna 70-jarige met mijn vrouw nog 50 tot 65 uur per week in de weer.”

Probleem sinds 2015

De problematiek is ontstaan sinds de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) op 1 juli 2015 werd ingevoerd. „Sindsdien krijgt een werknemer ook bij een ontslag door bedrijfsbeëindiging een transitievergoeding”, legt econoom Leontine Treur van het economisch bureau van Rabobank uit. „Daarvoor kregen deze werknemers niks. Er was alleen een opzegtermijn van een aantal maanden.”

Al snel na de invoering kwam er kritiek op de WWZ vanwege de grote financiële belasting op kleine werkgevers. De wetgever werkt nu aan een compensatieregeling die per 1 januari 2021 moet gaan gelden. Treur: „Dan betaal je de transitievergoeding nog wel gewoon, maar die wordt dan gecompenseerd door het UWV.” De mode-ondernemer heeft hier alleen geen baat bij, omdat hij meer dan 25 medewerkers in dienst heeft. Dat is het maximum waarmee een bedrijf in aanmerking komt voor de compensatie.

Een laatste optie die de ondernemers nog hebben, is hun bedrijf failliet laten verklaren. Ook zijn er ondernemers die medewerkers het leven zuur maken zodat ze zelf vertrekken.

’Trucs onverstandig’

Maasse van VBW kent de diverse trucs om onder de transitievergoeding uit te komen. „Maar wij raden het onze leden ten zeerste af. Gelukkig willen ze dit ook niet. Ze willen juist dat het hun medewerkers, die vaak al jarenlang in dienst zijn, ook in de toekomst goed gaat.”

Bron: bijdrage van Leon Brandsema en Gabi Ouwerkerk van 28 augustus 2019 op www.dft.nl

Ga terug naar de vorige pagina